In English
Hoppa till sidans innehåll

Naturpasset - mer än bara motion


Det här är Naturpasset

Naturpasset består av ett paket med en karta över orienteringskontroller. Dessa kontroller finns vanligtvis i naturen under hela sommarhalvåret. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

Det finns över 400 områden runt om i Sverige. Områdena och kontrollerna är noga utvalda för att ge dig en fin naturupplevelse och en lagom utmaning. Förutom rolig hjärnaktivitet får du frisk luft och motion, vilket bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnande.

Du behöver inga förkunskaper, det enda som krävs är lite tid, nyfikenhet och vilja.

Historia och statistik

Föregångarna till Naturpasset hette Ströva utan stress och senare Trimorientering. Under 90-talet såldes det uppskattningsvis 15 000 trimorienteringskartor per år i Sverige.

1998 gick Svenska Orienteringsförbundet in och tog ett helhetsansvar för verksamheten. Trimorientering bytte namn till Naturpasset med en ny profil, Annichen Kringstad som ambassadör och Apoteket som huvudsponsor. Försäljningen kom snabbt upp i runt 40 000 paket per år och har sedan dess legat på mellan 40 000 och 50 000 sålda paket årligen. 

Två produkter av Naturpasset - grund och företag

Naturpasset grund ger dig en karta med kontroller och ett PM (kortfattat dokument med information om aktiviteten och hur du går tillväga). Du visar att du besökt kontrollerna genom att fylla i en kontrollkod.

Naturpasset företag är en friskvårdsprodukt som vänder sig till kommun, företag och landsting på orten. Ett färdigt koncept finns framtaget som klubbarna kan erbjuda företaget vid klubbstugan.

Hitta ett område nära dig

På ett och samma ställe har vi samlat en förteckning över alla naturpassområden i Sverige. Här ser du också vilket typ av naturpass det är, hur länge det sitter ute och var du kan köpa det.
Ta mig till en lista över alla naturpassområden 

Hitta allt om orientering på orientering.se 

orientering.se hittar du alla former av orientering, kartor, föreningar och utbildningar. Du kan även läsa mer om hur orientering fungerar, få inspiration samt läsa mer om utrustningen kring orientering. 

Uppdaterad: 08 NOV 2017 15:52 Skribent: Linnea Claesdotter
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link