Här följer en snabbguide om 10 punkter för hur ni enkelt kan arbeta med Naturpasset i klubben.
1. Sätt ihop ett naturpassteam
För att säkerställa kvalitén på ert naturpass rekommenderas att skapa ett team för arbetet. Det är också roligare att arbeta ihop. Fundera igenom vilka olika personer som behövs - banläggare, kart- och utskriftsansvarig, marknadsförare, kontrolluthängare osv.
2. Välj typ av naturpass som ska arrangeras
Börja med att bestämma vilken typ av naturpass ni vill arrangera.
- Ska ni arrangera ett naturpass, cykel-, foto- eller kulturpass?
- Har ni möjlighet att till och med erbjuda flera typer av naturpass?
Det traditionella Naturpasset består av ett antal kontroller som sitter vid enkla och något svårare kontrollpunkter i skogen. Cykelpasset innebär att ni använder er av ett större område med enkla kontrollpunkter eftersom deltagarna förväntas cykla. För Fotopasset finns ett foto tagit i kontrollringen och det gäller för deltagaren att para ihop rätt foto med rätt kontroll. Kulturpasset innebär att kontrollpunkter som har ett kulturellt eller naturhistoriskt värde väljs ut.
Tips för cykelpass
För cykelpass behöver ni inte erbjuda en vanlig orienteringskarta, det kan gå lika bra med en mer schematisk karta.
På Lantmäteriet finns en karttjänst som erbjuder bra cykelkartor.
- Ta mig till Kartsök och ortsnamn (extern länk till Lantmäteriets onlinetjänst)
Väl inne i tjänsten, byt karta via rullisten uppe till höger.
Ett alternativ till Lantmäteriets tjänst är Metria.
- Ta mig till DinKarta (extern länk till Metrias onlinetjänst)
3. Välj område och kontrollpunkter
Beroende på typ av naturpass kan olika områden väljas. Det som är viktigt att tänka på är att använda områden nära där många människor bor, alternativt turistar. Då har ni störst chans att sälja många pass. Kontakta markägaren redan i ett tidigt skede!
När det gäller val av kontrollpunkter, variera gärna svårighetsgraden. Exempelvis kan 10 mycket lätta, 10 medel och 10 svåra vara en variant. Då attraherar ni flest människor. Det viktigaste är dock att ni har några kontrollpunkter som är enkla för att locka de som inte är vana orienterare.
På skärmen skriver ni lämpligen en bokstav som deltagarna ska notera i startkortet. Om ni arrangerar Kulturpasset noterar deltagarna svaret på ställd fråga i startkortet vid kontrollpunkten. Vid Fotopasset ska kontrollsiffra och fotobokstav kombineras ihop. Frågorna skriver ni i ert PM som ligger bifogat i mappen.
I PM skriver ni också lämpligen om Naturpassets tävling (se eget avsnitt här på hemsidan). Likaså om ni har en egen tävling.
4. Beställ material
Material kan du beställa från Butiken.
- Beställ från Butiken
5. Packa naturpassmappar
När ni fått ert material kan ni göra i ordning era mappar. En mapp innehåller karta med kontrollbeskrivning, startkort, PM samt information om klubbens verksamhet (kan också skrivas på kartans fram- eller baksida).
Mappar och startkort beställer du via Butiken, se ovan.
Glöm inte att skriva skala på kartan samt märka ut lämplig parkeringsplats som startpunkt. På PM skriver ni information om ert arrangemang och en kartskiss i vilket område Naturpasset finns. Skriv även när deltagaren senast ska registrera kontrollpunkterna på nätet för att vara med i Naturpassets tävling, samt ett mobilnummer till ansvarig för kontakt vid försvunnen kontroll.
6. Registrera området på nätet
Alla områden runt om i landet registreras i tjänsten Naturpassområden.
Många av deltagarna använder tjänsten för att se vilka områden som finns, var de kan köpa paketen samt hur länge kontrollerna sitter ute. Samtidigt är det spännande för oss arrangörer att följa försäljningsstatistiken.
Att registrera Naturpasset är enkelt, även för den mest datorovane. En enkel instruktion för hur du gör hittar du via menyn till vänster, eller via länken nedan.
- Registera områden och redovisa sålda paket
7. Försäljningsställen och rekommenderat pris
Försäljningsställen
Fördela naturpasspaketen till era försäljningsställen. Det är vikigt att Naturpasset är bra exponerat hos era försäljningsställen så de inte ligger under disken. Sälj era naturpass där många människor rör sig samt där det är generösa öppettider. Förslag på bra försäljningsställen är: sportbutiker, turistbyrån, motionsanläggningar mm.
Rekommenderat pris
Det finns inget rekomenderat pris för Naturpasset, men de allra flesta arrangörer vittnar om att priset inte verkar vara avgörande för försäljningen. Det verkar dock finnas en större acceptens för högre pris i storstäderna, där konkurrensen med andra idrottsaktivteter är större.
Det som kan vara bra att tänka på vid prissättningen är att varje paket nyttjas av i genomsnitt 2-3 personer och att runt 10 kontroller besöks vid varje tillfälle. Om ett paket med 40 kontroller kostar 100 kronor så skulle det betyda att varje skogsbesök kostar runt 10 kronor (och varje kontrollbesök en krona).
8. Marknadsföring
Marknadsför ert naturpass via artiklar och annonser i tidningar, affischer som ni sätter upp vid motionsanläggningar och andra platser där många människor rör sig. Via länkarna i menyn till vänster finns mycket material att använda.
9. Efter arrangemanget
Avsluta arrangemanget, publicera vinnarna på klubbens hemsida och i lokaltidningen. Ha gärna en prisutdelning.
För Naturpassets tävling, se eget avsnitt via menyn till vänster.
10. Redovisa sålda paket
Redovisningen av antalet sålda paket görs också i tjänsten Naturpassområden. En enkel instruktion för hur du gör hittar du via menyn till vänster, eller via länken nedan.
- Registera områden och redovisa sålda paket
Naturpassets tävling
Allt om tävlingen, t ex hur du ser dina deltagares bidrag eller hur ni som arrangör kan registrera tävlingsbidrag själva, finns på en egen sida som hittas via menyn till vänster.
Frågor?
Om du har frågor, kontakta distriktets naturpassansvarig, eller naturpassansvarig på Svenska Orienteringsförbundet. Kontaktuppgifter hittar du här!