In English
Hoppa till sidans innehåll

Vinnarna med rätt riktning i Naturpassets fototävling 2021

10 DEC 2021 09:00
När annat i livet inte är sig likt kan det vara skönt att förlita sig på en kompass, som pekar en i rätt riktning. Med karta i hand finns det alltid ett mål med promenaden, löpturen eller utflykten och då är Naturpasset en perfekt aktivitet.
  • Uppdaterad: 29 DEC 2021 14:29

Bland alla er som besökt kontroller på något av de 400 Naturpassområden som finns runt om i landet och även fångat er upplevelse på bild har vi nu utsett en vinnare i årets fototävling samt några bonusvinnare.

Karta och kompass är en oslagbar kombination när det gäller att utforska nya områden och en förutsättning för att hitta till specifika platser i skogen. Naturpasset är en av de smittsäkra utomhusaktiviteter som lockat många deltagare under året och som genomsyras av motion och upptäckarglädje.

Årets tema var ”rätt riktning” och Anna Helgesson vann för sin bild som ni ser överst på denna sida. Anna berättar så här om en av sina Naturpassupplevelser från året.

– Har man glömt kompassen hemma och vill passa kartan kan man ju utnyttja att klockan var 19.00 (dvs 18.00 vintertid), varvid solen borde stå i väster, så skuggan från grässtrået borde skapa en rät vinkel mot NS-linjen då kartan är passad…. Kontroll nr 4 hittades.

Anna vinner ett presentkort från Silva så att hon kan köpa en extra kompass – att alltid ha med sig, även om uppfinningsrikedomen med grässtrået verkar ha fungerat.

Vi har även utsett några bonusvinnare som får var sitt par cykelljus som även går att fästa på jackan eller väskan för att synas bättre i mörkret.

Skog i mörker, person med pannlampa.

Att orientera i mörker kräver extra noggrannhet, särskilt med riktningen. Vi frågar Joel Jonsson vad hans bästa taktik är för att orientera på ett tryggt och säkert sätt när det är mörkt.

– Jag ser till att ha en extra lampa med. Än så länge har jag dessutom bara orienterat i en liten skog som är lätt att hitta ut ur om jag skulle virra bort mig.

Anna Wrener, vars bild vi ser här ovanför till vänster, berättar att de var tre familjer på äventyr på Porkanäset utanför Grängesberg i höstas.

– Vi var många som hjälptes åt att hålla riktningen”, säger Anna och ler. ”Skogens hinderbana är ett äventyr, både för vuxna och barn, och kontrollerna är skatterna på vägen genom den!

Bilden här ovanför till höger är tagen av Ekaterina Brocke som gjorde Naturpassutflykten till en upptäcktsfärd med sina söner. Ett fallet träd blev noga undersökt, kanske kunde kontrollen finnas på, under, bakom? Ganska snart förstod sönerna att mamman hade fel och började läsa kartan och fundera på var kontrollen egentligen skulle sitta.

Var försiktig vid rotvältor, särskilt om stammen är avkapad, då rotvältan kan falla tillbaka. 

Emma Björn berättar också om att leta kontroller med barn. Hennes treåriga dotter som syns på bilden här ovanför till vänster blev nyfiken på orientering när mamman pratade om sina skogsutflykter med karta och kompass.

– Jag kom på att min dotter kunde följa med till några kontroller som var relativt lätta att hitta och som låg nära en parkering. Det var spännande! Och så fanns det massa blåbär att äta längs stigen. Det blev en liten aktivitet för oss att göra några gånger och hon tyckte det var roligt när hon hittade kontrollerna.

Vad är ditt bästa tips på hur man involverar små barn i orientering och Naturpasset?

– Mitt bästa tips är att engagera barnen och ta dem med till några kontroller som det inte är så långt att gå till och som är ganska lätta att hitta så att de inte tappar orken eller intresset. Så blir det en rolig "skattjakt" tillsammans.

Roger Isaksson besökte flera kontroller uppe på kalfjället Dundret i Gällivare. GPS-spåret som ni ser på bilden till höger här ovanför skvallrar om att det inte alltid var lätt att hålla riktningen.

– Ibland är det värre än annars att hitta kontrollen. Det blev ett myller av sträck på telefonen innan jag till slut hittade rätt. Skam den som ger sig.

Priserna kommer från Svenska Orienteringsförbundets partners: presentkortet från Silva och lamporna från Folksam.

 

 

Skribent: Linnea Börjars
E-post: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link