In English
Hoppa till sidans innehåll

Rejält uppsving för Naturpasset

27 AUG 2020 09:02
Det har varit en minst sagt speciell vår och sommar. Då mängder av arrangemang och aktiviteter varit inställda för att minska smittspridningen har många sökt sig till naturen, där det är lätt att hålla avstånd.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2020 09:02

Sällan har vi skådat så många människor som promenerar, fikar, leker, tränar eller på annat sätt umgås i skogen. Under dessa omständigheter har det sålts Naturpass i mängder. Även orienterare som är vana att springa tävlingar varje helg under våren har i brist på tävlingsarrangemang detta år nyttjat Naturpass till träning i större utsträckning än tidigare år.

Utan möjlighet att under pågående säsong fastställa antalet deltagare har vi med hjälp av arrangörers försäljningsstatistik fått en bra uppfattning om att mängden sålda Naturpass på många platser har fördubblats.

 En av årets deltagare är Karin Sundell som beskriver sig som en glad hobbyorienterare som gillar orientering lika mycket som fikarast. Hon trivs i skogen där det finns tillräckligt med plats för att hålla avstånd till andra.

- Naturpasset har blivit ett så överlägset bra sätt att umgås och ha kul med vänner, virus-säkert i skogen, säger Karin.

 Apropå inställda aktiviteter har Karin och hennes blivande man fått ställa in sin bröllopsfest men kommer fira vigseln tillsammans med några av de närmaste.

- En bra sak som coronapandemin har fört med sig är att min blivande man har börjat dela min glädje att leta kontroller och kombinera det med fika, ler Karin och fortsätter: att gå i skogen och ha ett mål i form av kontrollerna tar fokus från allt som är oroande här i världen just nu och ger oss en härlig känsla av frihet och frid.

Just frihet och fridfullhet är temat på årets fototävling som pågår till 1 december. Läs mer om den här.


Faktaruta: Om de försäljningssiffror vi fått in för en fjärdedel av alla Naturpass är representativa för övriga kommer vi att nå upp till rekordnivåer, runt 60 000 sålda kartor. De senaste fem åren har det sålts ungefär 35 000 Naturpass per år. Vi vet att det i många fall är flera personer som är ute och letar kontroller tillsammans och delar på en karta, så med det i beaktande är det troligt att Naturpasset kan aktivera 120 000 personer. I år arrangeras Naturpasset av 204 klubbar på 392 olika kartområden. 

 

Fotograf: Karin Sundell

Fikarast, förlovningsringar

Skribent: Linnea Börjars
E-post: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link