In English
Hoppa till sidans innehåll

”Toktänd” vinnare i Naturpassets tävling: ”Viktiga frågor”

13 JAN 2017 13:55
Marcus Regnander, Göteborg, vann Naturpassets tävling 2016. Och trots en svår klätterolycka talar det mesta för att Marcus kommer att plocka många kontroller framöver: ”I somras var jag verkligen helt besatt av Naturpasset, nästan knäpp i huvudet.”
  • Uppdaterad: 13 JAN 2017 17:41

En del av Naturpassets tävling ligger i att besöka kontrollerna och skriva in kontrollkoderna på en webbsida på nätet. En annan del av tävlingen är att dela med sig av ett tips eller en idé. I 2016 års tävling gällde det, att i en enda mening, ge det bästa tipset på hur orientering kan bidra till att integrera fler nyanlända i det svenska samhället. Förstapriset bestod i en weekend för två personer på ett valfritt Scandic-hotell i Norden. 

– Vi får alltid in massvis med värdefulla tips i tävlingen, och så även i år. Många har konstaterat att orientering och Naturpasset på flera sätt är ett perfekt inslag i introduktionen för nyanlända. Utmaningen ligger i hur introduktionen ska ske på bästa sätt och det var det som var uppgiften i tävlingen, förklarar Niklas Wrane, Naturpasset-ansvarig på Svenska Orienteringsförbundet. 

Flera värdefulla tips

Flera har tipsat om att samarbeta med SFI, Svenska för invandrare, i någon form, till exempel prova på-dagar, nybörjarkurser eller helt enkelt dela ut gratis kartor eller Naturpasspaket.

Andra tips handlar om att sätta upp information om orientering och klubbens verksamhet, exempelvis på asylboenden. Informationen behöver då vara översatt till åtminstone engelska, även om, vilket flera har påtalat, just kartans tecken lämpligen är språklösa.

Även att introducera faddrar eller mentorer var det flera bidrag som nämnde.

Farlig och svårtillgänglig skog i hemländerna

Enkelhet har varit ett nyckelord i ett antal bidrag, till exempel att rita en karta över asylboendet, eller till och med inomhus, för att starta på en enkel och lättbegriplig nivå. Många tipsar om stads- och parkorientering som en bra introduktion eftersom skogen ofta ses som något farligt i många länder.

– Vid tidigare integrationsprojekt har det framkommit att skogen förknippas med livsfarliga djur och ett ställe där det finns minor. Likaså är ofta skogen privatägd och inte öppen för allmänheten. Som många tipsar om i tävlingen är det därför viktigt att vi förklarar den fantastiska tillgänglighet vi har till naturen i Sverige genom allemansrätten, säger Niklas Wrane.

Fördelen med en park- och stadsmiljö är möjligheten att ha kontrollpunkter med nyttiga samhällsfunktioner, såsom busshållplatser, caféer, vårdcentraler och kulturobjekt för att på så sätt lära ut hur man hittar dit och få nyanlända att känna en större trygghet i närmiljön.

Ett annat sätt att skapa trygghet är att låta alla orientera i grupp, gärna ihop med en eller flera ledare som kan förklara och guida på tydlig engelska.

Har man inte möjlighet att erbjuda mentorer eller ledare kan kontrollpunkterna illustreras med fotografier ihop med kartan för att på så sätt göra orienteringsmomentet enklare.

Vinnande bidraget

Juryn föll till slut för idén med att bjuda in de asylsökande på ett boende till en träff och göra något mer än att bara introducera orientering. Den som sammanfattade det bäst var Marcus Regnander, Göteborg, som vinner förstapriset i Naturpassets tävling 2016 – en weekend för två personer på ett valfritt Scandic-hotell i Norden.

Så här lyder bidraget:

”Genom att erbjuda prova på-orientering, och göra det lätt och tillgängligt, t ex fixa transport från boende, mat efteråt och tydlig information.”

– Jättekul att vinna! Och väldigt bra vill jag säga, att ni väljer att sätta ljuset på de här viktiga frågorna. Jag har verkligen tänkt mycket på det här, hur vi ska ta emot alla människor som kommer hit, berättar Marcus Regnander.

– I Sverige är vi ju inte så himla öppna av oss, vi kan faktiskt vara ganska dåliga på att träffas, om det inte sker på jobbet. Då har jag tänkt på idrotten som en perfekt mötestplats, och just därför blev jag så glad när jag såg er frågeställning.

Hur kom du själv i kontakt med Naturpasset?

– Jag har sprungit väldigt mycket. Tidigare var det maraton, sedan en hel del trail och så fick jag upp ögonen för orienteringen. Jag jobbar i hemsjukvården och var hemma hos någon som hade en karta framme. Vi började prata om det och jag fick ta med mig kartan. Det var väl så det började, och det dröjde inte länge innan jag var helt såld.

– I somras var jag verkligen besatt av Naturpasset, nästan knäpp i huvudet: ”på tisdag har jag lite tid, då ska jag ta sju kontroller”. Den där peppen man kan känna när man hittar något nytt.

Marcus berättar att han var i färd med att kontakta Sävedalens AIK för att utöka sitt engagemang, men plötsligt råkade han ut för en olycka.

– Jag håller på med klättring också och jag var med om en olycka där jag bröt benet och skadade ena fotleden ganska allvarligt. Nu jobbar jag stenhårt med rehab för att komma tillbaka.

Läkarna har sagt att Marcus sannolikt kan glömma maraton och längre lopp, men planen är att ändå kunna springa lite i framtiden.

– Jag hann ju bli toktänd på det här med orientering, så jag hoppas kunna springa kortare distanser och då är naturen en bra grej. Där blir det inte så monotont. Kortare rundor i skogen kan vara en bra grej. Helst vill jag ju springa, men annars kan det vara kul att knalla i skogen och upptäcka nya delar av mitt närområde.

Lycka till med rehabiliteringen!

– Tack så mycket, och tack för hotellnätterna på Scandic.

Snart dags för 2017 års tävling

Snart är det dags för en ny tävling med Naturpasset. Har du någon idé på vad 2017 års tävling skulle kunna bestå i, mejla naturpassansvarig på förbundet senast 15 februari!

Skribent: Mathias Karlsson
E-post: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link